Poslední Novinky

Report of the first international Synchronous Count from February 2nd 2017

On February 2nd 2017 the first international Synchronous Count took place in all three parts of Central Europe. The report can be found in following pdf.

International Winter Count of Great Bustards (pdf, 3.756 KB)

Čti více ...

8th MAVIR Bird Conservation Conference in Budapest (HU)

From November 10th to November 11th the 8th MAVIR Bird Conservation Conference took place in Budapest, Ungarn. Presentation of "25 years of the LIFE Programme - 12.5 years of LIFE Projects for the Great Bustard (Otis tarda) population in Central Europe - and the ongoing Austrian-Hungarian LIFE Project "Great Bustard" by R. Raab and M. Lóránt, as well as presentation of the LIFE Project in many dialogues by R. Raab (Action E.6: Publications in scientific journals and presentations at scientific conferences).

Čti více ...

Facebook Post reaches 59.000 people on Facebook

On October 31st 2017 a Great Bustard photo by Franz Josef Kovacs reached more than 59.000 people on Facebook and received more than 3.000 reactions, comments and shares.

 

 

Čti více ...

Nový projekt LIFE+ „Drop velký“ 2010 - 2015 – úspešná ochrana západopanonské populace pokracuje

Cílem projektu LIFE+ je pokračování úspěšného konceptu projektu LIFE „Drop velký“ až do r. 2015, a to ve všech čtyřech oblastech významných pro dropa velkého v Rakousku.

Poté, co byla ve dvou dílčích oblastech dalekosáhle odstraněna hlavní příčina mortality a tím ohrožení celé západopanonské populace (elektrická vedení byla překládána do země, nebo označována), by měla být provedena další obdobná opatření zvláště na lokalitách Sandboden a Praterterrasse. To by mělo přispět k dlouhodobému zvýšení početnosti rakouské a celé přeshraniční západopanonské populace dropa velkého. Kromě toho bude místním obyvatelům na příkladu ochrany dropa představena mimořádná hodnota kulturní krajiny jejich regionu a nutnost mezinárodní ochrany přírody v rámci soustavy Natura 2000 a projektu LIFE+.

Drop velký (Otis tarda) patří k nejtěžším létajícím ptákům na světě. Je to jeden ze světově ohrožených druhů, které se vyskytují v Rakousku. Celosvětová populace čítá cca 50 000 jedinců, z toho 2400 ex. žije ve střední Evropě.

Drop velký (Otis tarda) je jedním z nejtěžších ptáků, kteří dokážou létat. Tento světově ohrožený druh se vyskytuje i v Rakousku. Celosvětová populace čítá přibližně 50 000 ptáků, 2400 jich žije ve střední Evropě.

Je to nesporně jeden z nejpůsobivějších jevů přírody, když samci dropa velkého (kteří mohou vážit více než 16 kg) předvádějí v dubnu a květnu své jedinečné svatební tance. V Rakousku je lze pozorovat jen na několika málo místech na východě země. V době rozmnožování se samci dropa velkého „pyšně“ procházejí otevřenou zatravněnou krajinou nebo zemědělskou „stepí“. Během toku umí bleskově převrátit křídla tak, že spodní strana ručních a loketních letek a spodní krovky směřují nahoru. Ve vrcholné fázi tvoří spodní strana ocasu, překlopeného dopředu a vějířovitě rozevřeného, nejvyšší bod a pták se mění v hromádku bílého peří. Takový samec je viditelný zdálky a přitahuje samice z širokého okolí.

Ale prosím nerušit!. Dropi jsou opatrní a plaší. Když cítí, že se blíží nebezpečí, odlétají na vzdálenost i více než 1 km, což platí jak pro tokající a hnízdící ptáky, tak pro samice s mláďaty.

Drop velký dokáže vzlétnout z místa. I když je to neúnavný letec a za den překoná vzdálenost i více než 200 km, jeho manévrovací schopnost je kvůli vysoké váze a velkému rozpětí křídel omezená. Středoevropští dropi jsou částečně stěhovaví, za tvrdých zim se posunují o několik set kilometrů. V té době jsou vystaveni různému nebezpečí, například kolizi s dráty elektrického vedení.

Zajistit přežití tohoto světově ohroženého druhu ve střední Evropě včetně Rakouska, to je cílem četných projektů záchrany, které jsou s finanční pomocí Evropské Unie v současnosti realizovány v několika evropských zemích.

Na těchto stránkách, které jsou pravidelně doplňovány a aktualizovány, můžete najít informace o dropovi velkém a probíhajících ochranářských opatřeních.

SPAs (ptací oblasti) pro západopanonskou populaci
SPAs (ptací oblasti) pro západopanonskou populaci